In het noorden van Japan worden bewoners aangeraden uit de bergwouden weg te blijven nadat in drie weken tijd vier mensen werden gedood door beren. Een lokale dierenarts vermoedt dat die aanvallen het werk waren van één beer die gewend is geraakt aan de smaak van menselijk vlees.

De politie vond het afgelopen weekend in een bergwoud in de prefectuur Akita het lichaam van een vrouw die vermoedelijk door een beer werd verscheurd. Het slachtoffer, de 74-jarige Tsuwa Suzuki, was zo erg toegetakeld dat de autoriteiten haar eerst niet konden identificeren. De vrouw, die in de nabijgelegen prefectuur Aomori woonde, was het woud ingetrokken om eetbare planten te plukken, zo meldt de openbare omroep NHK.

bruine-beer-sneeuw

Eén beer?

In hetzelfde gebied stierven de afgelopen weken drie mannen – twee zeventigers en een zestiger – aan zware verwondingen die ze opliepen door berenaanvallen. De mannen waren bamboescheuten aan het plukken, melden Japanse media.

Takeshi Komatsu, een lokale dierenarts, stelt dat de vier mogelijk door dezelfde beer werden gedood. ,,Nadat de beer voor het eerst menselijk vlees proefde, kan die zich hebben gerealiseerd dat hij mensen kan eten”, verklaart Komatsu aan nieuwsagentschap Kyodo.

De autoriteiten hebben berenvallen gezet en adviseren niet in de bergen te trekken. Lokale media melden dat het aantal dodelijke berenaanvallen in Akita dit jaar buitengewoon hoog ligt. Tussen 1979 en dit jaar werden acht dodelijke incidenten met beren opgetekend.

Bel op zak

Experts adviseren het risico op een aanval te beperken door een bel op zak te houden en die regelmatig te laten rinkelen, omdat beren mensen meestal mijden. In het geval je oog in oog met een beer komt te staan, luidt het advies traag achteruit te gaan en de beer onophoudelijk aan te kijken.

Beren op eiland Hokkadio

Hokkaido is het noordelijkste, meest ongerepte en onherbergzame eiland van Japan, een gebied dat nog het minst lijkt op het conventionele beeld dat we hebben van Japan. De wisseling van de jaargetijden verloopt hier extremer dan waar ook, van ijzige Siberische winters tot zwoele mediterrane zomers, als onder het smeltende ijs een onherkenbaar veranderd landschap tevoorschijn komt.

Op de proef gesteld

Alleen de sterkste en vindingrijkste dieren kunnen zich in het veranderlijke landschap van Hokkaido handhaven en zelfs gedijen. Reusachtige bruine beren schuimen de kust af op zoek naar zalm, terwijl sikaherten op een door de wind geteisterd schiereiland om de heerschappij strijden. Ondertussen voeren zeldzame Chinese kraanvogels in de besneeuwde velden hun sierlijke dans op. De heftige wisseling van de jaargetijden stelt ook de menselijke bewoners van Hokkaido op de proef

 

(bron: Algemeen Dagblad  / NPO)

Vier doden na aanvallen door beer in Japan