Afgelopen jaar is in Val d’Aneu, in het Catalaanse deel van de Pyreneeën, een unieke berghut geplaatst. De hut is van lokale materialen, voornamelijk hout, gemaakt, voorzien van zonnepanelen voor verwarming en communicatie en bovendien twee slaapkamers.

De schaapherders, die van juni tot eind september samen met duizenden schapen en lammetjes de bergweiden bevolken kunnen daar overnachten. De schapen worden ’s avonds samengedreven in een door schrikdraad omheind terrein. Herdershonden houden dan de wacht.

Afgelopen week is, waarschijnlijk door kortsluiting van een elektrisch kacheltje, de unieke berghut volledig in de as gelegd.

Domme pech, zeg dat wel…

Voor het komende seizoen moeten er weer één en het liefst twee hutten worden geïnstalleerd voor de herders, anders kunnen de schapen niet de weiden begrazen, wordt er dus geen melk geproduceerd, kan er dus geen kaas worden gemaakt en is er DUS geen inkomen voor een hele groep van mensen die allen afhankelijk zijn van de schaapherder en zijn dieren op de bergweiden.

DUS moeten we helpen, met uw hulp!

Voor één berghut op 2500 m hoogte, waarbij alle materialen met helikopters moeten worden aangevoerd, is € 25.000,- nodig.

Gerard Baars, oktober 2016

Unieke berghut uitgebrand in Val d’Aneu