Russische dierenbeulen hebben gisteren voor veel ophef gezorgd door een video online te plaatsen op YouTube. In het bloedstollende filmpje rijden de schurken een aantal keer opzettelijk over een Siberische bruine beer. De daders moeten volgens het ministerie flink gestraft worden.

Russische dierenbeulen rijden met hun truck op een Siberische bruine beer af. (Videostill Youtube)

De autoriteiten in de Russische deelrepubliek Jakoetië verdenken medewerkers van een bedrijf dat geologisch onderzoek doet. ,,Overrijd hem, overrijd hem”, roept een van de mannen in de video. Vanuit twee oogpunten is gefilmd hoe de beer, die door de diepe sneeuw geen kans heeft om de ontsnappen, wordt aangereden. In een volgend beeld ligt het dier dood tussen twee trucks in.

Het ministerie streeft naar een zware straf voor de schurken. ,,Voor dergelijke misdrijven moet een gevangenisstraf gelden”, aldus de minister van natuurlijke hulpbronnen en milieu.

Volgens tv-zender Zvezda loopt het onderzoek nog. Het is niet duidelijk of de politie al betrokkenen heeft opgepakt.

Commentaar:

Van de Russische rechterlijke macht is waarschijnlijk niet heel veel te verwachten, zolang zij hun president vrijuit laten gaan als hij per helikopter (en dat is illegaal!) op berenjacht gaat. Een beer is een vrij te bejagen diersoort in Rusland en dat in tegenstelling met veel landen in Europa.

 Gerard Baars – International Bear Foundation

Rusland is dierenbeulen die beer doodreden op het spoor