Note: In Dutch only: (hope for starved and mistreated bears in Armania).

De Britse dierenrechtenorganisatie International Animal Rescue (IAR) komt in actie: de bruine beren die in Armenië uitgehongerd in veel te kleine kooien zitten, moeten een beter leven krijgen.
Simone van Zwienen 25-10-17

Het is een eeuwenoude traditie in Armenië om beren te houden. Vaak worden ze gevangen als ze jong zijn en zijn ze er de rest van hun leven alleen voor het vermaak van toeristen. Ze worden in een kooi gestopt of in donkere kelders verborgen met amper water of voedsel. Volgens IAR wacht elk jaar meer dan 150 wilde beren dit lot. Sommige van deze mentaal en fysiek beschadigde dieren belanden uiteindelijk op het menu van restaurants.

De dierenrechtenorganisatie heeft deze maand een grote campagne opgezet om de beren te bevrijden. ,,Het is verbijsterend om vast te stellen hoe deze beren moeten leven”, zegt Alan Knight van IAR. ,,Ze zitten al jaren in deze vuile en stinkende kooien en moeten overleven op wat etensrestjes. Uit verveling bonken ze met hun hoofd tegen de stalen stangen van hun kooi. Het maakt me ziek.”

De Armeense regering heeft haar steun toegezegd. IAR hoopt zeker tachtig beren een beter leven te geven. De operatie kost 4.000 euro per beer. Het is de bedoeling dat de dieren opnieuw in het wild worden uitgezet. IAR bouwt ook een beschermd toevluchtsoord voor de beren die niet meer in het wild kunnen overleven.

Onverstandig

Gerard Baars, directeur van de International Bear Foundation, staat niet achter de campagne. ,,Het is onmogelijk, onverstandig en tegen alle regels om deze beren weer in het wild uit te zetten. Ze zijn gewend aan mensen, het is onveilig en ze vormen een risico voor de populatie.”

De ontwikkelaar van Het Berenbos in Rhenen kent de verschrikkingen die beren worden aangedaan. ,,Er wordt gejaagd en gestroopt, voor het gal van de beren en om hun poten te vermalen tot bijvoorbeeld Chinese medicijnen.” Hij zag kooien waar de stront 50 centimeter hoog stond, dieren die blind werden gemaakt zodat de tammer werden. Beren die verlamd waren, vol met wormen of tuberculose. ,,Daar moeten we wat aan doen.”
Volgens Baars, die zelf zeker 80 beren ophaalde en her en der onderbracht, worden de problemen alleen maar groter door de aanpak van International Animal Rescue. ,,Een beer redden kost 4000 euro, maar een beer onderhouden kost een vermogen. Dat is voor niemand op te brengen.”

Baars ziet liever dat er opvangcentra gebouwd worden voor de beren. ,,Of laten inslapen. Je moet overwegen of je de kwaliteit van leven kan garanderen of dat een beer terugvalt in een armoedesituatie, waarbij ze blaadjes sla op markten bij elkaar moeten harken. Het is een ingewikkelde discussie, maar het is het enige wat we kunnen doen. Anders creperen de beren.”

URL van het AD:
https://www.ad.nl/buitenland/hoop-voor-uitgehongerde-mishandelde-beren-armenieneuml~a7a8ebff/

Hoop voor uitgehongerde en mishandelde beren in Armenië