Sinds 20 april zijn 67 schapen en geiten gedood in het gebied van Lys en Aste Beon, gelegen in het departement  van Bearn in de westelijke Pyreneeën.

Is de wolf terug in de Bearn? Enkele herders zijn daarvan overtuigd.

De burgemeester van  Lys, die ook zelf schapen houdt en waarvan er ook enkele gedood zijn, was ervan overtuigd dat het geen wolf betrof, maar dat zijn dieren slachtoffer waren geworden van verwilderde honden. Hij wilde er niet al te veel ruchtbaarheid aan geven. Na onderzoek van het nationale bureau voor jacht en natuurbescherming (ONCFS) is het nog altijd niet duidelijk of het de wolf of verwilderde honden zijn die zoveel slachtoffers hebben gemaakt. Die onzekerheid geeft ruimte voor allerlei rumoer.  Zoals een wandelaar die op 1600 m hoogte  in de buurt van een berghut een wolf heeft gezien; Hij is er 100% van  overtuigd, maar een echte observatie is  er niet en dus het bewijs ook niet. Maar nu de minister Hulot heeft besloten tot een introductie van 2 berinnen in hetzelfde gebied wordt de discussie verhit gevoerd. Het is olie op het vuur en de angst is gezaaid.

Uit: redaction pp@pyreneees.com van 9-10 juni 2018

 

Gerard Baars- International Bear Foundation/NL

Het bewuste krantenartikel: zijn de wolven terug in het departement Bearn?, een serie van aanvallen op schapen zaait twijfel onder de herders…..

De herders en gemeenteraadsleden vrezen de wolf