De beren van de familie Poliakov, Bony en Glasha, zijn naar een opvang gebracht.
Zie: https://youtu.be/gPLjxQqBNrY

Het beëindigen van de ‘montreurs d’ours’, ofwel de praktijk van het showen met beren in Frankrijk, is geen sprintje, maar een lange afstandsloop!

Op zondag 8 september 2019 werd de helaas beroemde beer Mischa van het echtpaar Bruneau-Poliakov, voor de laatste keer gedwongen om op te treden tijdens een feest in het dorp Racquingem. AVES France (A Voice for Edangered Species in Frankrijk), dat enkele dagen eerder door een lokale bewoner was gealarmeerd, was meteen ter plekke om er opnames te maken van deze beer, die niet meer in het publiek gezien was sinds het verbod op de onderneming SAS Animal Bien Etre. Met behulp van het fonds ’30 miljoen vrienden’ waren de autoriteiten gewaarschuwd en is er een controle uitgeoefend door de ONSCF (het nationale bureau voor de jacht en wilde dieren) of de beer wel fit genoeg was om op te treden. Mischa kwam echter vermagerd ten tonele en was klaarblijkelijk zeer vermoeid, want meerdere keren ging hij liggen in plaats van op te treden, iets wat hem geleerd was gedurende vele jaren training.

De video’s hebben de minister van ecologie gewaarschuwd en hij kreeg tegelijkertijd ook beelden van de organisatie One Voice, die eveneens bij de Poliakovs gefilmd had. De minister, die al meerdere jaren door lobby-acties op dit dossier was gewezen, bijvoorbeeld door de stichting van Brigitte Bardot, besloot toen onmiddellijk dat Mischa in de noodopvang La Tanière geplaatst moest worden, zodat het dier verzorgd on gaan worden. Dinsdag 12 november 2019, terwijl vertegenwoordigers van AVES Frankrijk, de Stichting Brigitte Bardot en van Viervoeters in het nationale parlement werden ontvangen om een petitie te overhandigen tegen de berenshows en degenen die dit doen, werd Mischa geopereerd in een poging hem te redden, maar hij is helaas niet meer ontwaakt. Twee andere dansberen zijn eveneens ondergebracht naar La Tanière. Er zijn nog vijf dansberen over in Frankrijk.

IBF houdt zich hier ook mee bezig. De status nu is het dat optreden met beren in Frankrijk eindelijk geheel verboden is. Alle certificaten zijn nu ingetrokken. Probleem is nog wel dat Frankrijk geen goede accommodaties heeft om beren op te vangen. Het zou beter zijn om voor deze beren een definitief opvangcentrum te bouwen. Daarover zijn begin volgend jaar (2020) gesprekken.

 

De beren van de familie Poliakov, Bony en Glasha, zijn naar een opvang gebracht.