Bijen zorgen voor bestuiving van bloemen, planten en bomen. Dat is hun primaire doel,(voor ons mensen). Zelf ziet de bij dat natuurlijk anders. Zij zoeken naar nectar en stuifmeel om dat op te slaan in hun raten-, een maaltijd voor koudere tijden en voor de jongen. Maar hoe dan ook, het is duidelijk dat bijen moeten blijven.

Beren bijen en diversiteit - IBF

Maar wat is nu de relatie met beren?

  1. Beren en honing zijn onafscheidelijk. Op potten honing wordt vaak een beer afgebeeld. Dat beren honing lekker vinden is alom bekend en ook berucht. In de natuur maken beren jacht op honing . Vaak is dat wilde honing die uit bijennesten in bomen wordt gehaald. Ook de mens klimt bijna dagelijks in de bomen om de raten eruit te halen voor eigen gebruik of voor de verkoop, zoals nu nog steeds in India gebruikelijk is.
    Imkers die hun korven in het veld hebben staan zijn niet dol op beren. Beren kunnen op een avond tientallen korven vernielen om zich tegoed doen te aan de honing. Dat betekent een drievoudige schade: korven kapot, bijenvolken gevlogen en geen honing voor de markt.  Daarom levert International Bear Foundation schrikdraadsystemen aan imkers om zo hun korven te beschermen. Een set kost € 1.375 ,=. Voor veel imkers in de arme berggebieden in Oost Europa teveel om zelf te bekostigen. Steun zo’n actie!
  2. Bijen bestuiven. Dat weten we wel: over bijtjes, boompjes, beestjes en huisjes, of zo iets! Bijen zorgen voor de bevruchting door stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen. Daarna ontstaat de vruchtvorming. En daar gaat het om. Niet alleen voor de fruitkwekers, maar zeker ook voor al het wilde fruit, zoals wilde abrikoos, kers, appel, peer en niet te vergeten alle bessen en noten. Dat is ook allemaal seizoensvoer voor beren. Als er geen bijen zijn, kan de bestuiving niet of maar ten dele plaatsvinden en dan is ‘bruintje beer’ in last. De beer is een zogenaamde carnivoor, maar zijn dieet bestaat voor meer dan 70% uit plantaardige producten. Beren hebben dus veel belang bij goed bestoven planten en struiken.

Teken daarom onderstaande petitie om hiermee de bijen en daarmee óók de beer, waar ook ter wereld (met uitzondering van de ijsbeer), in zijn natuurlijke omgeving te beschermen.

Gerard Baars, directeur International Bear Foundation

https://secure.avaaz.org/campaign/nl/save_the_bees_canada_loc/

Beren,  bijen en biodiversiteit