Een beer heeft in de Pyreneeën 209 schapen de dood in gejaagd. Het dier viel in de bergen een kudde aan, waarna de dieren massaal over een klif stortten. De kudde graasde op de Mont Rouch, op de grens tussen Spanje en Frankrijk. De dieren werden in Frankrijk aangevallen, waarna ze over de klif in Spanje vielen. De kadavers werden afgelopen woensdag in Spanje ontdekt. Aan Franse zijde werden een aangevreten karkas gevonden en sporen van een beer, zoals haar. Ongeveer een kwart van de kudde is gedood. De andere dieren verspreidden zich over het gebied. Door aanhoudende mist hebben de herders nog niet alle dieren weten terug te vinden.

Sloveense beren

Begin jaren negentig werden er enkele bruine beren vanuit Slovenië overgebracht naar de Pyreneeën, omdat de diersoort daar dreigde uit te sterven. Inmiddels leeft er weer een twintigtal van deze roofdieren in de streek. De herders zullen worden gecompenseerd voor hun verlies. Toch roept een plaatselijke landbouworganisatie op om de beren die vee aanvallen weg te halen.

Bron: es services de l’État en Ariège

Meer weten? Zie:
http://france3-regions.francetvinfo.fr/occitanie/ariege/foix/209-brebis-meurent-ariege-apres-attaque-ours-1300639.html
en
http://www.ariege.gouv.fr/Actualites/Pastoralisme-en-zone-de-presence-de-l-ours-l-Etat-soutient-et-accompagne-les-eleveurs

Beer dood 209 schapen in de Pyreneeën